Läsvärda länkar ;)

Glömde nämna att om ni är intresserade finns det några länkar som jag rekomenderar att läsa:

http://www.kostdoktorn.se/

http://www.livlinan.eu/

http://www.skaldeman.se/

http://primalblueprint.com/

http://www.marksdailyapple.com/

Mycket läsvärda hemsidor ;)

Dags att avslöja en grej!

Tjaba!
Ett tag sen jag uppdaterade, mkt medveten om det. Men det är sommar så jag har lite annat att sysselsätta mig med istället för att sitta vid en dator ;). Men vädret har ju varit dåligt idag, så därför gäller det att passa på.
Vad har hänt den senaste veckan hos Alejandro?
Förutom att träningen har gått väldigt bra! (tills igår då jag fick ont i ljumsken) så har jag gjort en speciell sak.
Jag har ändrat min kost till LCHF. Förkortningen står för low carb high fat (dvs lågt kolhydratintag och högt fettintag) och är enligt Livsmedelsverket en helt absurd kost för idrottare. Då gäller det nämligen att lassa in mängder med potatis och spannmålsprodukter som höjer vårat insulin till mount everest! Är det så lyckat för en uthållighetsidrottare? Svar: nej!
Vill man uttnytja sin uthållighet till maximal nivå handlar det om att man ska kunna använda sig av fettet som energikälla, eftersom den bl.a räcker betydligt längre än om man använder sig av glykogenet (kolhydraterna). Se exempelvis en marathonlöpare som går in i väggen den sista milen. Han är helt tom på glykogenet och använder sig av fettet som för han/hon är en dålig energikälla vid högre intensitet eftersom personen är mer van att använda sig av glykogenet. Eller rättare sagt, musklerna har "fått för sig att kolhydraterna snabbast går till musklerna då pulsen och intensiteten ökar". Men om man äter en kost rikligt på fett så tvingar man kroppen att använda sig av den energikällan, vilket kan kännas tungt och orkeslöst till en början. Men vår kropp är så faschinerande att den anpassar sig till allt vi utsätter den för och det ska vi vara glada över. Och en annan sak om fettets fördelar: när kroppen har vant sig vid att använda sig av denna energikälla så kan man dessutom hålla en högre intensitet under en längre tid utan att gå in i väggen! För när man får mjölksyra arbetar kroppen anaerobt (dvs musklerna jobbar utan syre) och då använder man endast kolhydrater som bränsle. Äter man dock en fettrik kost uppstår inte dessa problem. Men kan helt enkelt hålla en högre intensitet utan att krokna vilket är avgörande om man vill nå toppresultat på hög nivå.
Våra kroppar är skapta för denna sorts föda. På stenåldern och bakåt fanns det inte ens några sädeslag, så allt vi levde på var: kött, fisk, nötter, bär, grönsaker och mejeriprodukter (mejeriprodukterna kom dock lite senare).
Vad kan man säga om denna kost? svar: det är väldigt lite kolhydrater i denna mat. Bären dock, som inehållerkolhydrater men i betydligt mindre mängd till skillnad från bröd och pasta, fanns dessutom bara tillgängligt på sommaren. Allt annat är iställer mycket fett och protein.
Nog med det, dessa produkter äter jag nu och dessa har jag uteslutit från kosten:

Äter rikligt med: Smör, grädde, feta ostar, fet yoghurt, nötter, grönsaker, frukt men dock sparsamt, creme frachie fetaste, fisk av alla slag, kött där jag INTE skär bort fettkanten eller skinnet, fetaste mjölken, lin, sesam och solrosfrön, ägg och lite annat smått och gått som jag inte kommer på. Det händer dock att jag äter en brdskiva då och då men då brer jag ett tjockt lager med smör och ost på, så då blir man mätt och bekåten.

Har uteslutit (dock inte helt): Spannmålsprodukter (dvs pasta, ris, bröd, gröt osv), korv, mat med konserveringsmedel, sockrade produkter och även magra produkter inom mejeriprodukter.

Varför utesluta dessa produkter?
Svar: Spannmål höjer insulinet och ger därmed sämre kondition samtidigt som det är en näringsfattig produkt (dock är fullkorsprodukterna mer mineralrika än de vita) korv inehåller mjöl, som är spannmålsprodukt. Feta, tyska korvar kan dock sakna mjöl då det har väldigt hög kötthalt, sockrade produkter gör en bara sjuk. Finns inget bra med det, är dock sött och gott tyvärr. Vill man ha en söt källa är stevia något att rekomendera. Det är en ört som kommer från sydamerika, och har både noll GI (Glykemisk Index) samt att det inte innehåller några kalorier alls. Det är helt enkelt en slags krydda som ger sötma. Tyvärr kan jag meddela att denna produkt är olaglig i sverige för att det räknas som en drog(!) Jaha, alla sötningsmedel och konserveringsmedel gör ju personen sååå mycket friskare eftersom det inte inehåller några kalorier. Men o andra sidan är det något som vi människor inte ska stoppa i oss överhuvudtaget, finns inget bra med det.

Hur mår jag annars allmänt? Prima är svaret. Har inga magproblem, som jag lätt fick då jag åt mycket fiberrika produkter, blir mer belåten efter maten, är pigg på eftermiddagen, sover lika bra och orkar träna längre. Kan dock säga att jag bara har hållt på med denna kost i 5dagar, så det tar emot vid högre intensitet helt klart. Men vid lättare och moderat flyter det på alldeless utmärkt!:)
Eftersom jag mår bra så är jag inte intresserad av att gå tillbaka till min föredetta kost. Det gick/går dessutom bra med Björn Ferry som använder sig av samma kostmetod (högt fettintag, lågt kolhydratintag) och han ser ju ultrapigg ut (gjorde det innan också iförsig ;) )!!
Ibland uppstår dock dom tillfällerna då man är tvungen att äta som förr. Men det är o andra sidan bättre att äta än att inte äta någonting alls. Dock så försöker jag äta så som vi gjorde förr. För vi är skapta för att äta denna föda. Vi är rovdjur i grund och botten, inga stillasittande personer med hjärtatacker i var 10onde minut.
Skulle vi kunna döda en mammut nu utan moderna redskap? Vem vet..

Uppdatering

Tjaba!
Ja, jag vet, har inte uppdaterat på evigheter nu. Men jag har anledningar till det. Har nämligen varit på semester 2veckor i Österrike! Sjuuukt underbart och det var fettvärt att skippa bloggandet! Hehe, nae då ;)
Vädret hade man verkligen med sig i bagaget, då temperaturen låg mellan 30-36grader under dessa 14dagar! (dock inte dag 1 och 2 då det var 25-27). Man ska inte klaga på vädret, eftersom jag så mycket hellre har värme än kyla!
Men hur har då träningen gått mellan allt slappande? Eftersom temperaturen låg en aning för högt för att vara "behagligt" för en europeisk löpare, så har det självklart varit mer ansträngande. Men det har inte hindrat mig från att träna på ordentligt. Faktiskt mer än hemma. Man ska ju passa på när ledigheten, samt alla förutsättningar som finns ;) Haha, vilken nörd man är. Men så är mitt liv= träna, äta, sova, slappa typ :P
Sen har jag tack och lov varit fri från ljusmk/vadsmärtor under semestern. Hade bara lite problem de första 4dagarna, men solvärmen samt Spa-anläggningen påkyndade läkningsprocessen nog :)
Vad mer? Jo, måste bara tillägga att när jag bedrev ett långpass nere i Österrike, sprang jag 20,5km runt en 500m slinga. Ni får själv räkna ut hur många varv det är. Pykopat?? Nejdå, jag mår utmärkt :-)
Om ni undrar vad platserna hette jag var på kommer dom här: Fuschlsee (Salzburgerland) och Wörthersee (Kärnten)
Får se om det kommer några bilder från semestern, men det ska jag försöka ordna :)
Ha det gött!

RSS 2.0