Valborg

Tja,
Idag är det Valborg, vilket firas med att släkten kommer över. Får säkert några presenter av dem, eftersom dem aldrig var på min 18 års dag :P. Hehe, är jag bortskämd kanske? Vill inte vara det iallafall :S
Annars har jag idag inte gjort så mycket. Gjort lite hushållsarbete samt sprungit ett distanspass (11km) + lite bålstyrka på det. Kändes helt OK tycker jag, men behöver nog ändå ta en vilodag imorgon.
Ne, nu vill Aliceflickan ha käk (yngsta katten). Jag är imponerad över att hon äter samma mat, 3-5ggr varje dag utan att tröttna? Men whatever, tror jag avrundar nu. Det känns som den "röda tråden" klipptes av. Katter? :-S
Ha en bra Valborg iallafall!


Explosivitet eller uthållighet för barn?

Ska barn i de yngre åren satsa mer på fart och explosivitet, än uthållighet? I nästan alla idrottsböcker från "Idrottens Bokklubb" läser man om hur viktigt det är att barn inte springer långa sträckor för att det kan hämna bentillväxten och att skelettskador kan vli mycket vanliga i de äldre åren. Istället ska man lägga mer fokus på att träna explosiv snabbhet, för att man har som störst effekt att bli snabbare i de yngre åren. När man blir äldre blir muskelfibrerna långsammare, och effekten är inte lika stor om man börjar träna sprint i de äldre åren. Man måste helt enkelt ha haft sprintträning när man var barn.
Mycket av detta verkar väldigt logiskt. Att när man blir äldre är kroppen värdigväxt och är då mer stryktålig för att träna oftare och hårdare. Men vad som ändå är intressant är ju att mängder av barn från östafrika springer till & från skolan varje dag, vilket kan bli en mängd på 5-20km för dessa småttingar. Och detta gör dem minst 5ggr/dag! Och här finns det heller inga stödämpande skor som skonar deras stackars fötter när dem rusar fram anspråktsölst i det röda gruset. Men de verkar inte lida så mycket för det? Se bara hur många östafrikaner (Etiopem, Eritrea, Kenya och Uganda) som är med i VM och OS i allt från 800m till Marathon. Hur kan dem vara så duktiga när de prioriterade uthålligheten i de yngre åren? Skumt.
Jag tror personligen att om man vill nå högt på medel/långdistanslöpning måste man ha en plattform att stå på. Tränar man 80% ren snabbhet i de yngre åren ökar risken för skador dramatiskt eftersom man inte är tillräckligt stryktålig i kroppen. Man går bara sönder. Dessa afrikaner har troligtvis ben av stål eftersom dem har blivit såpass stärkta efter all grundträning under de yngre åren. Då blir snabbhetsträning när de är äldre som "grädde på moset".
Och ni som satsar på sprint får väl ägna er åt eran explosivitet hela livet. Men tänkt då på att stärka er helhetsmässigt med styrketräning. Annars faller ni som dominobrickor på varandra, och skador blir lika många som antalet löpare.
Men jag vet inte, kanske är helt ute och cyklar? Tycker bara det är lite skumma rekomendationer från "Idrottens Bokklubb" att säga att barn ska undvika för långa sträckors löpning, när de framgånsrika afrikanerna gör det...


LCHF?

God Kväll!
Har idag varit i skolan och haft det nationella provet i Engelska B. Kändes väldigt bra faktiskt, gjorde så gott jag kunde så man kan inte begära mer.

Ett intressant ämne jag har suttit och forskat om under en längre tid är LCHF. Namnet är en förkortning på "Low Carb high Fat" och är ett kostupplägg där man äter livsmedel med lite kolhydrater och mycket fett (proteinet är detsamma). Många tror att fett är något ont som man blir tjock av. Enligt Annika Dalqvist, läkare inom kost, så menar hon att det är kolhydraterna som är boven till att man blir tjock. Framförallt är det "det vita" man i största mån ska undvika. Att hela tiden störa blodsockret genom att äta vetmjölsbaserad och sockerrik föda gör att man stoppar fettförbränningen och istället lagrar in kolhydraterna i musklerna, som tålmodigt väntar på att användas som energi. Utför man ingen fysisk aktivitet lägger sig kolhydraterna snabbt runt lår, höfter och magen och därför är det kolhydraterna som är anledningen till att folk blir feta.....Och sjuka!

Socker och förädlat vetemjöl är nämligen väldigt näringsfattigt, och vill man ha en frisk kropp som vill leva ett långt och sunt liv, är det väldigt viktigt att man får i sig alla näringsämnen som man främst hittar i färgrika livsmedel, och då menar jag inte "gott & blandat".

Att en del folk ändå är så rädda för att gå upp i vikt eller behålla en slank kropp, så tror dem fortfarande inte att LCHF kan hjälpa dem att bli friska och gå ner i vikt om dem behöver. De flesta går som vanligt på den klassiska "light metoden" där man ska äta fettsnål föda och där kalorierna ligger ner mot nollpunkten. Visst, det handlar om att göra av sig med mera kalorier än vad man stoppar i sig, och fett innehåller 9kcal/gram medans kolhydrater och protein är på 4,2kcal/gram. Men hur bra mår kroppen när man späker sig själv? Vi är inte skapta för det!
Dessutom så ställer kroppen in sig på sparlåga när man äter för sällan, vilket gör att kroppen istället lagrar in all energi i kroppen då man intar någonting.
Fett är dessutom den effektivaste energikällan vid lågintensivt arbete. När vi sitter, står, arbetar joggar, springer(om man är duktig idrottare) så använder man fettet som bränsle. Äter man istället fettsnålt och för mycket kolhydrater går man på högvarv de första minuterna, men är sedan trött så att man kanppt kan hålla ögonen öppna. Fett är en uthållig energikälla som räcker under lång tids arbete.

Så varför äter inte idrottare och andra personer mer fett i kosten?
De flesta har säkert testat på den här metoden, men har känt sig tyngtrötta då de har idrottat, eftersom kroppen är inställd på att använda sig av kolhydraterna, och därmed gått tillbaka till den vanliga kostållningen.
Kolhydraterna är trots allt den effektivastekällan vid högintensivt arbete. Man kan dock lära sig att effektivare använda sig av fett vid högintensivt arbete om man äter fettrik kost under en längre tid.
Men hjärnan och till vis del även musklerna mår bra av kolhydraterna, och jag syftar inte på att man ska ta bort det ur kosten, absolut inte. Kenyanerna äter exempelvis mycket kolhydrater från deras huvudföda Ugali (majsgröt).
Vad jag dock tror är att livsmedelsverket har satt upp ett fel upplägg när det gäller tallriksmodellen. Dem menar att man inta 55% från kolhydrater, 25-30% från fett och 15-20% från protein. Ser man till hur Haile Gebrselassie uppdelar sin energiprocent så ser det ut så här: 40% kolhydrater 40%fett och 20% protein ca.
Vi väststatsbor kanske ska tänka efter lite varför så många är feta i dessa länder? Vi rör oss inte lika mycket? Svar: Absolut. Vi äter fel sorts föda? Svar: Ja! för mycket hel & halvfabrikat samt för mycket socker och härdade fetter. Förekommer ej i de afrikanska köken!

Så vill man prestera bra i vardagen handlar det inte bara om att utföra fysisk aktivitet. Man måste även äta rätt mat. Näringsrik och färgglad mat! Samt även fett! viktigt att man inte glömmer den energikällan också. Olja, avokado, nötter, smör och fet fisk är mycket bra källor till fett!
Björn Ferry började äta mer fett förra året, och vad jag vet så lyckades han bra med sitt idrottande?
Han vann ju ett OS-Guld



Sen kväll med Tahini

Tja,
Har nyss käkat pannkakor olivolja och tahini (sesampasta) och "slappar" nu framför tv:n.
Har gjort mycket idag, där den främsta tiden spenderades på tjalvegården. Blev att skicka ut inbjudningar av Vårruset till olika affärer. Senare på kvällen sprang jag den sista deltävlingen av Albogavarvet (5km) i Söderköping. Kändes ok, förbättrade mig med 20sek mot förra året, men då hade jag o andra sidan järnbrist.
Imorgon har jag kl 8.30 nationellt prov i Engelska B så då gäller det att jag är väl förbered. Men det är jag tveksam om jag verkligen är? :S Har inte tränat något på det!?
Men det går nog bra ändå :)
Måste chilla iväg nu!
Ha en bra kväll!

Tjalvegården

Tjaba!
Sitter här i Tjalvegården nu och hjälper till med att sätta ut plancher på Vårruset, som Tjalve arrangerar den 3:e juni. Har nu rast, så jag är ingen latmask som sitter av tiden vid datorn om ni undrar :P
Kul att Dolphins vann över Planja igår, fan dem här helt klart värda att vinna Basketligan. Ikväll är det också sista deltävlingen av Albogavarvet (5km) i Söderköping, vilket jag känner mig grymt taggad inför :) Utanför stugan ser jag också bara två små snöhögar kvar! Sköööönt. Ska jobba vidare nu, ner mot posten tydligen.
Ha en brrra dag!

 

 


Riktig vårkänsla!

Tjaba!
Har nyss suttit vid TV-soffan och tittat på "inför Eurovision Song Contest" där det blev en blygsam standard på de 10 första låtarna man fick höra. Moldavien var iförsig ganska okej, eftersom de hade med saxofon i låten, det höjer alltid låtarnas nivå enligt mina öron. Jag är med andra ord ganska tokig i Eurovision, bara så ni vet ;)
Träningen på Borgsmo IP gick ok tycker jag, där vi körde igenom 10*400m med 2 ½ minuts vila/rep.
Snittade loppen på ca 69, så det var "normal standard" för min del. Inte mer iallafall, men det var oerhört fint att känna lukten av tartan...Utomus :)
Varmt var det också idag! Asså inte någon värmebölja som når upp till sommarstrecket, men högt upp på vårvärmen iallafall :) Det gör en på bättre humör.
Jahop, har inte så mycket mer att säga så jag avrundar nu.......... Sov gott!



Ding dong, psycho is on

Tjaba!
Har nyss sätt ett par avsnitt av Hells Kitchen, där den arga kocken Gordon Ramsay leder programmet. Haha, han är fan min idol! Naaa..... Inte direkt, men han får mig iallafall att bli på gott humör :P
Skrika som ett vårdsvin verkar vara hans passion...
Idag blir det prakitk på Life från klockan 1 till 3, soft liksom ;D. Men det finns o andra sidan inte så mycket att göra där ändå. Ikväll startar vi igång på allvar med banträningen på Borgsmo. Ska bli nice att dra på sig spiskorna igen (Y)
Ha det gött!




Gordon Ramsay, den gapande grisen...


Lyckad kväll :)

Tjaba!
Har haft en trevlig uppvaktning från många håll idag, vilket känns bra inombords :)
Det känns lite väl "barnsligt" att berätta vad jag fick, så jag säger bara att det var lyckade och användbara presenter. Inga dyra prydnader som bara dammar uppe på skåpet.
Annars då? Jo, kände mig mycket fräsch på distanspasset idag, vilket känns både glädjande men också irriternade. Hade jag känt mig så stark, skulle jag gå under 14min med några sekunders marginal på Terräng-SM. Det tror jag personligen. Sen kan man väl tycka att man borde känna sig sliten efter en tävling. Men inte jag. Skumt.
Övrigt så funderar jag på att ta en intensivkurs (2veckors) på körskolan, så att man kan transportera sig snabbare till de platser, där det tar lite för lång tid att springa till.
Ha en trevlig kväll!



18år

Jaha, då kan jag göra vad jag vill då x)
Hehe, nae då men det är iallafall en stor dag idag, fyller nämligen 18år. Man gör ju bara det en gång om året, så det är väl ändå värt att fira?
Annars har jag nog inte så mycket inplanerat idag, ska praktisera på Tjalvegården till kl 14.30, kanske köra ett distanspass efteråt. Annars så får de andra i familjen sköta hushållet idag, det ska inte jag behöva göra ;)
Ha en bra dag!

...........

Tja,
Vill ni veta hur det gick för mig på Terräng-SM?
Har bara ett ord att säga om loppet = Katastrofalt!!!
Jag hatar  när det alltid går så fruktansvärt dåligt på förmiddagen :( Det har det gjort varenda gång jag har tävlat innan kl 12, vilket är väldigt underligt. Jag tänker mentalt att jag är stark på förmiddagen, eftersom jag är utvilad efter den långa natten. Men tråkigt nog ville inte kroppen ersänna det, utan var som vanligt totalt orkeslös från start till mål. Usch vad jag hatar denna känsla efteråt då man känner sig så misslyckad inombords (vilket jag inte ska behöva göra). Jag får helt enkelt ta och gå vidare, eftersom det är det ända sättet. Tid och placering vill jag inte nämna, det gör bara att mitt självförtroende sjunker som en sten i vattnet. O andra sidan vet jag tiden och placeringen i huvudet, kan bli ganska svårt att få bort det ur tankarna.
Usch vad negativ jag var i detta inlägg. Nu får jag fan tänka positivt. Imorgon är det min födelsedag!
Jag fyller 18år! Det ska bli fint väder! Det är ingen skola! Jag sitter i en skön soffa! Jag har tak över huvudet! :P
Så nu blev det bättre
God fortsättning

Terräng-SM

Ska nu strax iväg till tävlingsarenan.
Några saker jag ska tänka på:

1. Skita i smärtan
2. Göra sitt bästa
3.Springa med huvudet
4.Vara helt slut ner jag är i mål
5.Ha kul!

Nu kör vi!

En dag kvar!

Tjaba!
Skönt vårväder idag! Hoppas det är likadant i Borås imorgon? Det är nämligen Terräng-SM i löpning som står på programmet, där distansen är 4000m. Jag springer i P19 kl 11.25 imorgon, så då är det bara att sätta foten i gaspedalen och springa som jag venne vad :)
Det är dessutom 70st startande(!) Får se hur trångt det kommer bli i starten :S
Ha det gött!






Bloggstart!

Tja allihopa!
Då var de även dags för mig, alex, att blogga. Tänkte att det skulle vara lite intressant för andra att veta vem jag är, även om jag inte kommer avslöja allt ;)
messmöret.blogg.se? Ja, konstigt namn är det väl men o andra sidan älskar jag messmör så varför inte? namnet behöver liksom inte vara så "flashigt".

Vem är jag då?
Mitt namn är som sagt Alexander Holm och är född den 26:e april 1992 (3 dagar kvar till 18år =) ) i den härliga staden Norrköping, med Sveriges absolut finaste dialekt!
Som spädbarn var jag liten, tjock och glad och gillade i stort sett allting. När jag var 4år flyttade min familj till Tyskland, där jag lärde mig språket flytande, gick på något dagis och hade noll intresse för sport(?)
När jag skulle fylla 6år flyttade vi hem till Norrköping, efter att pappa hade fått ett bra jobb tror jag. Eller lades jobbet ner i Tyskland? A juste, så var det och då var tanken att vi skulle flytta till Holland, där jobbet hade flyttats till. Men så blev det ej och är nog glad för det eftersom landet snart ligger under vattenytan.
När jag var 6år var jag ganska "rörlig" av mig, sprang väl lite här och där hela tiden kändes det som, så då var det dags att börja med någon idrott. Först var det Alpint och Friidrott jag började med. Ett år senare började jag med fotboll som alla andra, och det fastnade jag mest för. Slutade med friidrotten vid 9 års åldern, men fortsatte med fotbollen tills jag var 13år. Varför slutade jag med fotbollen? Jo, jag hittade tillbaka intresset för friidrott och ville bli snabbare så vid 13 års åldern började jag springa, på allvar!
Fotbollen fanns inte i tankarna mer, allt handlade om att löpa och bli så bra som möjligt.
Och nu håller jag fortfarande på med löpning, där tävlingsdistanserna ligger mellan 800m-10 000m. Vilket som blir min huvudgren avslöjas i framtiden.
Så här är jag idag!
Kan tillägga att jag går Idrott & Hälsa programmet på John Bauer Gymnasiet, har två katter, älskar Österrike och lite annat som jag troligtvis kommer att nämna framöver.
Det finns en del jobbiga svackor jag har stött på under mina yngre tonårsår, men det låter jag vara hemligt.
God fortsättnig på er!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0