Och där tog julen slut.

Tjaba!
Hur är läget med er alla vintermänniskor? Har ni njutit ordentligt kring allt julstök! Det har iallafall jag :)
Ja, alltså jag gör det som gör mig glad, dvs jag löper även på juldagarna, varför inte liksom? Ex blev det ett långpass på 21km när det var julafton. Det hade jag tid för, eftersom släkten kom frammåt lunchtid. Men det är klart, då fick alla andra i la familja laga julmaten :P O andra sidan så slappp vi ju äta allt för många dagar efteråt "rester" som man blir ganska trött på efter ett tag.
Bara för det så kan jag lika väl säga vilken del på julbordet jag uppskattar mest, lax, julskinka och renbog! Tyvärr så var renbogen slut i år på julmarknaden vilket var synd :/
Men som sagt, nu är julen slut och man är tillbaka till vardagsrutinen. Träningen har gått lite halvtungt de senaste dagarna, men jag får skylla på den höga mildosen som jag bedrev förra veckan :P Förhoppningsvis släpper det snart, men det är svårt att bedriva hårda intervaller utomhus då jag åtminstone blir kall om låren :/
Stadium Arena har tyvärr varit stängd under juldagarna (vilket jag iförsig förstår) så därför har man fått bedriva kvalité utomhus.
Vad var den bästa julklappen man fick? Alla har sin charm är svaret, men längdskidorna var ändå en väldigt lyckad present, eftersom den kommer att användas flitigt nu ;)
Men gud vilken materialsport längdåkning är. Skidorna kostade 1800:- som jag tycker räcker väl, men sen ska man ha stavar, pjäxor, klistervalla, glidvalla, skrapa, trasa, någon flytande vätska och något mer som sammanlagt fick en summa på 5300:-. Jaha säger man, men o andra sidan så kommer dessa skidor att hålla i minst 10 år ;)
Ne, nu vankas det käk är hemma. Kassler med gorgonzolasås! det är fettnice :D
Tjarå!


3 Dagar kvar! :-)

Jippie! Snart kommer tomten :D julklappar, julklappar och julkappar till mig! bara mig! yes box! ;)
Skojja bara, juklappar är absolut inte det viktigaste med julen utan det är gemenskapen med dom man tycker om :) När man var liten var det dock stort fokus på juklappar. Vilket är mitt största paket? hur många får jag i år? hoppas det är fler hårda än mjuka paket osv...
Men nu är umgänget viktigast. Julen är verkligen mysig, när alla samlas som en ändå stor familj och myser till det med glada och "svängiga" jullåtar, samtidigt som man sjunger snapsvisor och äter den traditionella julmaten. Dock så räcker det med en gång! Jag är glad över att jag inte har ätit julbord än, för jag har väldigt lätt att tröttna på denna föda, även om den är god!
Hur som helst. Hade skolavslutning idag vilket var SKÖNT! Är nu borta från skolan, lika länge som ett sommarlov ungefär, då jag efter jullovet har praktik i 6 veckor som sedan följs av sportlov :P Soft!

Träningen rullar också på väldigt bra tycker jag :)
Stack till vrinneviskogen idag och sprang ett snabbdstanspass på 5km (2*2,5km spåret). Tänkte att det vore schysst om man gick under 17min innan året var slut. Men det blev slitsamt. Mycket slitsamt. Landade på 17.02 vilket jag ändå får vara nöjd med då jag nu ligger i en 90km vecka. Men ack så jobbigt! Känner att det har blivit lite för mycket distansmalande de senaste dagarna, men det ingår ju trots allt i grundträningsperioden :) Plus att det är förbaskat skönt att ränsa skallen då man är ute ett tag. Det är jobbigare för mig menalt (och fysiskt) att bedriva ett 10*200m intervallpass än att sticka ut på ett 25km distanspass. Ja, alla är olika ;)

Vad ska jag mer säga för "intressanta" saker i mitt liv?
Jag kan ju passa på att säga God Jul till er alla! Det förtjänar ni ;)
Det blev en bra avrundning där, så därför avslutar jag här.
God Jul än en gång i förskott!

Lucia..Ja ja

Tjaba!
Lucia idag då? Typ glömt bort det. Iallafall har jag inte firat det på något sätt. Eller, jag tog ju lussebulle och knaprade på, men annars? Behöver man överhuvudtaget fira lucia? Ett gäng söta tjejer, med brinnande ljuskronor sjunger lite allt möjligt i ett mörkt rum? Nja, ibland kan man diskutera det här med traditioner. Vissa högtider ger oss möjligheten att träffa nära och kära som man vill vara tillsammans med under dessa stunder, vilket jag tycker är ABSOLUT det viktigaste! Presenter ger man för att visa uppskattning till varandra. Men kärleken tycker jag man ska visa till varandra rent socialt. Blir så förbaskat trött på dessa småskitar som sitter med röven i backen och skriker efter ett till HÅRT PAKET! och så blir dom ändå missnöjda och tjurar resten av julaftonen....Pust.

Jag känner mig lite negativ just nu. Så ska vi inte ha det. Upp med humöret, klä av kläderna och gör en ängel i snön! yippie! Förkylningsviruset sitter tålmodigt och väntar på rätt tillfälle. Kanske är dags att lägga in stöten? Skulle inte tro det.. Kylan är det värsta med vinterna. Snö, visst jättevackert, men det är hästlängder ifrån allt grönt, blått och gult som sommaren fyller våra sinnen med.

Tycker att jag har varit väldigt sparsam med bilder på denna blogg, så därför slänger jag in ett par från Sommaren 2010 i Österrike. Guuuuud vad jag saknar denna underbra plats! :)





Tiden som LCHF:are

Tjaba!
Vädret har verkligen varit helt undrbart idag! Strålande sol och -8 grader i ett snötäckt vinterlandskap :D
Dagens träning gick också bra! Stegintervall 1min-2min-3min-4min-4min-3min-2min-1min med lika lång vila som loppen. Höll en fart på ca 3.25min/km men de två sista loppen gick ner mot 3min fart, vilket kändes skönt då passet bedrevs på snövägar. Underlaget var dock bra!

Jag tänkte faktiskt berätta lite om den tiden då jag åt som en "LCHF-are". Kanske inte har berättat det, men jag har gått över mer till en allsidig föda, där kolhydrater även förekommer i kosten. Den största orsaken till att jag slutade upp med LCHF var just för att jag drabbades av en stressfraktur. Vet inte om det kunde ha varit orsaken till uppkomsten, men jag ville inte ta någa risker + att det kräver ett stort planerande i förväg om man ex. ska ut och käka. Har restaurangen en kolhydratfattig/fettrik mat på menyn? måste jag göra iorning något själv? Får jag i mig rätt procenthalt från fett? Hur mycket kolhydrater blev det idag?
Ni hör själva. Man känner sig inte speciellt fri, och jag blir bara trött på att tänka på detta planerande som krävs för att uppnå LCHF:s hälsosamma effekter.
Men jag ka dock säga en sak som är 100% sant. Allmäntillståndet har ALDRIG varit så bra som den var under den tiden jag åt LCHF (vilket pågick under 10 veckor). De effekter jag fick av denna fettrika föda var:
1. Inget sockersug
2. Åt när jag var hungrig, slutade äta när jag blev mätt (genom att äta en fettrik/lågkolhydrat föda funkar mättnad/hungersystemet optimalt. Den vet hur mycket och när man behöver äta, kolhydrater lurar kroppens mättnad/hungersignaler)
3. Blev inte lättirriterad om jag inte hade ätit på 4-5timmar. Kunde ibland vänta upp till 6 timmar innan nästa mål mat.
4. Sov betydligt färre timmar, då kroppen kändes mycket piggare tidigare på dagen.
5. Huvudet var fräsch och pigg under hela dagen! (och så hör man alla råd om att kolhydrater behövs för att hjärnan ska fungera, bullshit! det är precis tvärtom! socker är ett gift för hjärnan då det hela tiden pendlar från superpigg till dödstrött och hängig)
6. Inget förkylningssymptom (vilker jag annars heller inte har :P peppar peppar)
7. Behöver inte tänkta på: Vad ska man ha för "kolhydratkälla" till dagens mat? :P
8. Jag kände mig mer sexig inombords. Haha, jo, så var det faktiskt xD
9. Det räkte att äta 3 mål om dagen. Blodsocker? vad är det? någon gång blev det 2 mål och någon annan gång 5mål mat. Kroppen sa till hur mycket jag behövde få i mig. Tränade jag hårt en dag, blev jag automatiskt mer hungrig och behövde äta mer. Behöver det vara svårare än så?
10. INGA gaser i magen!

Ja, som ni ser. Det fanns iallafall bra saker med just LCHF.
Här kommer en lista på några negativa punkter under veckornas gång:

1. Kände mig totalt orkeslös under uppvärmingen till ett löppass. Kroppen gick på tomvarv. Efter ca 30min försvann det, och jag kände mig jättefräsch istället?
2. Hade inte samma kraft på de intensiva träningspassen.
3. Efter ca 8 veckor började min kropp utlösa någon vidrig stank!? Mamma klagade ofta på att jag luktade så konstigt? Vet inte vad det var, eftersom ja själv inte kände något. Efter någon vecka luktade jag på en t-shirt som jag skulle slänga in i tvätten, och den luktade väldigt konstigt! en blanding av bränd hud och sur mjölk! Vidrigt...
4. Allt planerande med maten då man skulle åka till kusiner/åka till en annan stad över några dagar etc
5. Att utesluta frukt kändes en aning fel

Det finns både positiva och negativa saker med denna kost. Dock så tror, eller jag är ganska övertygad om att många skulle få många positiva hälsovinster av att gå över till LCHF. Det man uppnår är: en viktnedgång då man sätter fart på fettförbränningen till max (kolhydrater stoppar fettförbränningen) många i dagens samhälle behöver verkligen tappa ett par kilon just för hälsans skull. Blodsockret stabiliseras samtidigt som många kan bli av/ få mindre problem med sin diabetes. Det är bevisat att många har blivit av med sin diabetes då de gick över till en fettrik föda.
Socker är trots allt en bov för oss människor. Tyvärr så smakar det gott, vilket gör många beroende.
Jag tror personligen att: Om man är en idrottsaktiv människa ska man äta mycket fett, men det behövs ändå en rimlig mängd kölhydrater för att kroppen ska fungera optimalt. Vill man gå ner i vikt har man inte så mycket mer val än att begränsa kolhydratintaget, och öka på fettet i kosten! Att träna som ett djur är bara onödigt. Man får hälsovinster då hjärtat och skelettet stärks, samtidigt som man blir klokare i hjärnkontorer. Men man får också ett kraftigt matsug eftersom kroppen säger: "nu har jag tränat, därför behöver kroppen mycket mat". Istället blir då följderna lätt att man äter för mycket, vilket då ger en viktuppgång, men muskulärt då da ;)
En viktnedgång blir dock svårare, då kroppen istället går in på sparlåga. Man blir då iställer orkeslös, träningen gå tyngre och man går ner i vikt - MUSKULÄRT! Vad det målet med viktnedgången? Att gå ner i vikt med muskler, medans fettet sitter kvar på kroppen? NEJ!
Varför blir det så undrar ni då?
Jo, späker man kroppen tar det av det som kräver mest energi på kroppen, dvs muskler! att bära på flera kilo fett ger en mindre energiförbrukning, än om man har en muskulär kropp. Dock så får man ändå effekter av genom att träna så omvandlas fett till muskler, eftersom kroppen anpassar sig efter den belastning man utsätter den för.
Men späk inte era kroppar för guds skull! Tränar man: äter man ordentligt och också en fettrik föda! inte fettsnål!
Lever man ett vardagligt liv: följ dina mättnadssignaler vilket du uppnår genom att äta sparsamt med kolhydrater.
Vill du gå ner i vikt: begränsa klhydrater till max och ät mycket fett. Du kan självklart träna om du vill, eftersom det ger en rad hälsoeffekter. Men gör det inte för att gå ner i vikt. Det löser LCHF ;)

Och en sista sak: Om ni tycker att det inte heller är hälsosamt att följa dessa matprinciper, utan vill istället äta det ni tycker är gott och inte bry er. Gör det! Men det blir ändå framtida konsekvenser i slutändan (ex man blir tjock och vill börja banta, gör det på fel sätt genom att äta fettsnålt och träna som ett djur. Man går ner i vikt och blir avmusklad. Blir bara mer besviken och fortsätter på samma väg som tillslut orsakar anorexi nervosa)
En tumregel är dock: Var stolt över er kropp och den ni är! Man behöver inte se perfekt ut. Alla människor är unika på sitt sätt!
Jag vill dock leva ett hälsosamt liv, där min kropp ska bära mig framåt och tåla den träning utan sjukdom/sakdeavbrott. Därför äter jag så närodlat som möjligt, skippar det vita i största mån, äter mycket fett och grönsaker samt allt annat som också behövs för att kroppen ska fungera optimalt-

Fel hårfärg?

HAhahahahaha! Vad gjorde ni under skoltid? : http://www.youtube.com/watch?v=tLOZFX9Pvrk
Var bara tvungen att lägga upp den ;D
Taskig? Jo, ibland kan jag vara ful :/

Så se på mig, när ljuset blir till mörker...

Haha, tjaba bloggen!
Nu har jag fått melodifestival-abstinens igen! :D
Det är bara för härligt att lyssna på dessa schlagerdängare en mysig onsdagskväll :) Såg nyss på youtube alla svenska melodifestivallåtar genom tiderna (1958-2010). Haha, första året var inte så tokig faktiskt. Dock så finns det ju ett antal favoriter man har genom tiderna. Vad sägs som:
Tommy Nilsson - En dag 1989?
Claes-Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig 1968?
Ted Gärdestad - Satelit 1979?
Tomas Ledin - Just nu 1980?
Tommy Körber - Stad i ljus 1988?
Carola Häggqvist (jo, sången var faktiskt bra) - Fångad av en stormvind 1991?
Arvingarna - Eloise 1993?
Roger Pontare - När vindarna viskar mitt namn 2000?

Några klassiker tycker jag iallafall att dessa är. Men det är ju inte så att jag sitter och dunkar full volym på dessa låtar timmar i sträck :P
Men dom finns dock kvar, och kommer alltid göra det, i bakhuvudet trots att man inte lyssnar så mycket på dom mer :)

Nae, sen kan man ju alltid byta ämne. Vad sägs som löpning? :P
Jag har faktiskt beställt hem 3st löparfilmer från internet: Whitout limits med Steve Prefontaine (måste ses för löpare!) Endurance med Haile Gebrselassie och hans karriär till världseliten (också sevärd!) samt Chariots of Fire (ganska långdragen). Finns huuuur mycket löparfilmer som helst att beställa från:
http://runningmovies.com/ ganska passande namn va? :P
men det flesta filmerna finns annars på http://www.amazon.com/
Så har ni någon löparintresserad som ni känner, köp en från internet och ge den i julklapp till personen :)
Och grundträningen är nu verkligen igån på allavar! Älskart :D :D O andra sidan hade jag vilodag idag, men det är en del av träningen också. Det är trots allt inte så ofta man har vilodag, gäller att slappa ordentligt då :P
Men jag hann ändå med en hel del saker idag, trots vilan: dubbel körlektion, handla julklappar, sitta och glo in i väggen, tugga lax, sitta vid datorn, måla, gå runt kvarteret, sitta i bastun, bränna tungan, klappa katter, studera bandet (ska jag bedriva distanspasset på löpbanet eller springa ute i den råa kylan utanför?), knäcka ryggen, gå på toan.....
Ja, ni ser, fullspäckat program! Att jag orkar?
Nu funderar jag på en sak?


Det räcker nu
Tjabarå!




Vit jul?

Har jag en blogg?
Haha, ja juste, det har jag ju! Hade nästan glömt bort det. Nae då, varit lite slarvig med bloggandet bara.
Det går bra nu! träningen alltså ;)
I fredags bedrev jag mitt andra banpass i Stadium Arena, där det stod 2*8*200m med 35sek vila. Bestämde mig att köra med lättviktarna, vågar inte riskera något med "spiksen" så jag hade inte speciellt höga förväntningar på mig själv. 35, 36sek kanske är ett realistiskt tempo? Sagt och gjort, startade igång intervallerna, kroppen kändes avslappnad och jag rullade in på 32sek. Och så blev det. 32,32,32,32,32, osv.... Skönt! Då är man inte allt för fartblind iallafall, med tanke på så få kvalitétspass jag har bedrivit på siståne. Fick också ihop hyfsad mängd denna vecka. 86km. Ja, inte så mycket kanske, men det gäller att stegra upp det gradvis :) Kroppen svarar positivt iallafall.

Annars så gör jag inte speciellt mycket mer än att träna och studerar i schooolis. Dock så är det inte mycket till studerande. Trodde aldrig att ett gymnasium kunde vara så soft som denna :P
Målar gör jag väl ca 1-2tim/dag. Kanske lägger upp lite bilder på min samling senare ;)

Nu i helgen var jag nere i varberg och besökte en som står mig mycket nära. Det var mycket trevligt, och också betydligt mindre snö vid västkusten. Skööönt!
Och när man kommer hem så ligger det ännu mera snö i Norret. Usch, och vintern har precis börjat :S

Det är känns ganska meningslöst, men jag tänkte att det ändå var dags att skriva ett inlägg. Men vad ska man mer skriva? (löpning, löpning, löpning) Det är i praktiken det ända jag tänker på. Måste ha något annat också! uuuuh. Men o andra sidan har man ju något iallafall :) Eller, jag har massor med saker här i livet! Det gäller bara att våga ta steget.
Deprimerad? MER D-VITAMIN!!!
Ska inte bli långvarig. Ganska tråkigt inlägg va?
Tjabarå!

RSS 2.0