Skolstart

Då var det idag dags att gå tillbaka till dom vardagliga rutinerna. Alltså skolan om man räknar bort löpningen, som man har som rutin dag ut och dag in. Hur som helst gjorde vi inte speciellt mycket vilket var tippat, trodde dessutom att vi bara skulle gå till kl 13.00 idag (började kl 11) så jag hade planerat lite annat på eftermiddagen några dagar tidigare, så om ni undrar vart jag var på eftermiddagen var det pågrund av det ;)

Tänkte dessutom dra en liten summering av sommaren som har gått, de slutade så snabbt så därför gör jag i punktform en lista på saker jag har gjort/upplevt under denna sommar:

1. Varit 2 veckor i Österrike med familjen, helt underbart med en medeltemperatur över 30strecket!
2. Ändrat min kosthållning från att förut äta massvis med kolhydrater till att äta LCHF (Low carb high fat)
3. Varit i Göteborg och besökt Liseberg som alltid, samt ha sett några andra sevärda saker i cityn
4. Läst ut 3 böcker, oj, vad hette dom nu då? skit samma, läste iallafall 3 böcker och det är jag nöjd med
5. Har varit fri från tävlingar inom löpningen :( Negativt eftersom det annars gillas. Orsak= skadeproblem (är dock skadefri nu! )
6. Åkt ut till sjöar och bara slappat!
7. Tränat som en dåre! Var det nytt?
8. Varit på Kolmården med kusinerna och retat aporna, alltid kul :P
9. Firat midsommar med kusinerna på deras land
10. Förlorade min "tippning" om att Argentina skulle vinna Fotbolls-VM, hejjade även på Tyskland men ingen av dom vann ju ändå så :/
11. Njutit så mycket jag har kunnat! Carpe Diem!

Så, det var min summering för sommaren. Måste säga att det har varit många roliga dagar, som utan tvekan har satt sig på långtidsminnet :)

Nae, nu ska jag.... Äta lite ost känner jag ;)


Hur påverkas vår kropp när den kaloribantar?

Jag tror säkert att du någon gång har kaloribantat, dvs att du har räknat kalorier och försökt äta så få som möjligt. Syftet med den verksamheten var väl att du skulle få en platt mage? Om du nu lyckades att gå ned i vikt så kan jag säga dig att det var på ett sätt som du egentigen inte hade velat!
Det finns nämligen en anledning att man lätt går upp i vikt igen efter att ha bantat. Det här som jag kommer att berätta nu är också viktigt att förstå, för det kompletterar förklaringen till vad det sätter jag äter (LCHF) går ut på och hur det fungerar.
Ofta går energisnåla dieter ut på att äta mycket fibrer och grönsaker. Fibrer och grönsaker inehåller väldigt lite energi. På ren svenska innebär det att du blir hungrig snart igen efter att du har ätit. Ju snabbare sockerkedjor du äter desto snabbare går insulinet ut i kroppen och sänker ditt blodsocker och desto snabbare blir du hungrig. Tallriksmodellen bygger i stort på detta koncept med mycket energisnål mat kombinerad med snabba sockerkedjor. Till detta har man lagt en liten bit kött eller vad det kan vara. Så vad blir resutatet av denna "nyttiga" tallrik? Experterna menar att eftersom fett inehåller 9 kalorier per gram så kommer du att få ett energiunderskott när du äter denna mat eftersom den inehåller så lite av detta energiladdade födoämne. Man brukar ofta tala om "energibalansen" , dvs att man ska äta mindre än vad man gör av med , så löser sig allt. Sedan räknar man kalorier, för det är ett enkelt sätt att se hur mycket energi man stoppar i sig.

Anta att du har ätit upp denna tallrik med mest sockerkedjor och en aning protein. Kroppen kommer snart att känna att energin inte räcker till för att hålla dig på benen. Men energin måste tas någonstans ifrån och när den inte kommer med maten så får det bli att kroppen tar från sig själv förstås. Alternativet går du och småäter en stund senare, men det är en annan historia. Kroppen börjar alltså plocka energi från sig själv och det är ju jättebra om man vill väga mindre. Det är ju målet med att banta. Då är ju frågan vad pockar kroppen för att göra energi åt dig så att du kan hålla dig varm och röra dig, hålla dig frisk etc? Vet kroppen om att den helst borde pocka fettet på magen först? Nej, eftersom ingen talat om det för den det vet den naurligtvis inte det. Det här är istället uträknat under årmiljonernas  gång. Kroppen tror nämligen att det är svälttider på gång och det gör nu att den nu vill bli så effektiv som möjligt. Om du ska springa ifrån ett lejon så vill du inte samtidigt bära på två stora hinkar vatten? Nej, du gör dig av med dem, kastar dem, för då blir du effektivare och kan fungera och springa fortare. Precis så gör kroppen nu. Den vet inte vad du vill utan den utgår från förhållandena som den kunde vara för flera tusen år sedan. Då handade det om att överleva en svältperiod och nu har du precis inlett en sådan när du ätit för lite energi till förhållande till vad du egentligen behöver. Vad kroppen gör först är att göra sig av med muskler.. Jo, det är sant. Behöver man inte muskler föra att kunna springa snabbt iväg från faror? Visst kan det vara bra, men nu handar det om att göra sig av med sådant som som drar mycket energi och muskler råkar dra mycket energi. Alltså - bor med musklerna! Det spelar ingen roll om du råkar känna dig mätt. Kroppen har mer koll och ser till att skruva ned förbränningen och göra dig energisnål. Gick du hos viktväktarna hade du klivit upp på en våg och förmodligen fått applåder när det visat sig att du "lyckats". Den vikt du tappat består alltså till stor del av muskler och det är ju trist, inte bara för att du har bivit svagare utan att du också fått betala det där fettet på magen, och det var ju inte meningen att gå ner i vikt med muskler. Varför ryker då så mycket muskler när man kaloribantar? Är det inte alldeles sällsynt tokigt? Nja, kanske inte. Ser man på alla judar som bodde i Warzawagettot så fick dom endast 800kcal/dag. Det var alltså ett underskott på ca 2000 för dessa personer, och räknar man ett par gånger om så skulle de flesta förlora över 100kg på kort varsel. Men våra kroppar är väldigt faschinerade. Dom anpassar sig efter det belastningar vi utsätter den för. Men den här gången handlar det om ren svält. Man går på sparlåga, och det enda som finns kvar på dessa kroppen är ben och fett. Alla muskler= borta!

Trots dett vidhåller man hos våra hälsovårdande myndigheter att det är energibalansen som gäller om man vill gå ner i vikt. Ät färre kalorier än vad du gör av med! Men hur vet man hur många kalorier man gör av med?  Det är man tydligen sämre på att räkna ut... Problemet som man har är att man för sitt liv inte kan begripa att det handlar om vad man äter och inte hur mycket.
Förklaringen? Jo, i musklerna finns något som kallas mitokondrier. Det är små kraftverk som kostar att ha i drift. Däremot har det mesta fettet inga mitokondrier. Alltså är fett lättare att bära för kroppen eftersom det saknar dessa små manicker. Dessutom tolkar kroppen bristen på mat som så att det nog bara är början på eländet. "Bäst att spara på fettet för det kommer säkert att bli sämre tider". Alltså bränns det inte mycket fett som det skulle kunna göra.
Muskler drar alltså energi och har man mycket muskler innebär detta också att det bir lättare att bränna energi ju mer muskler man har. Det blir lättare att hålla sig smal alltså.
Paradoxalt nog är kvinnor ofta kvicka att hoppa på dieter där det är dåigt med energitillförsel och mycket sockerkedjor. Det gör ju att de små muskel muskelmassor de har minskar ytterligare och gör det ännu svårare att bränna fett. Kanske lyckas de gå ned den första svängen, men sedan blir det förstås svårare för varje "jojobantning", och en anledning till detta är att man inte bara har svårt att gå ned i vikt, utan att man också lägger på sig extrakilon bestående av fett varje gång man går upp. En vacker dag måste lågkaoridieten avslutas eftersom ingen klara av att leva på det sättet under en längre tid. Det som händer då är att kroppen är inställd på en låg förbränningstakt. Det man då äter kommer att läggas på kroppen extra effektivt.
Muskler är jobbigt att lägga på sig i ett sådant läge och kräver dessutom en massa träning. Så vad lägger kroppen på sig? Fett förstås! Bantningskuren som byggt på kalorisnål kost har alltså lett till att muskler ersatts till fett! Rätt korkat tycker jag ;).

Det är en gåta varför experterna envisas med sin energibalansidé. Det handlar alltid om att att äta mindre än vad man gör av med säger dom. Men så yckas det inte heller. Vad experterna alltså gör är att tala om för oss att vi ska äta så att vi bir fetare. De vill inte att vi ska äta fett för de tror att man blir fe av fett. Istälet ska vi äta t.ex frukt, vilket endast fanns tillgängligt i slutet på sommaren, för att vi skulle lägga på oss lite hul för den kalla vintern.
Fruktsocker och socker kan alltså ha varit en signal till kroppen att öka på fettlagret.

Vad ska man då göra för att hålla sig smal och frisk?
Svar: ÄT FET MAT FRÅN ANIMALISKT FETT!!!
"Ät fett för att förbränna fett" när ska livsmedelsverket förstå det??
Tack för mig.

Börjar ge effekt nu

Tjaba!
Dags för en liten uppdatering från min sida då ;)
Dagarna går fortare och fortare känns det som, och när man minst anar det har skolan börjat igen. Bara 2 veckor kvar nu! Men det blir nog bra det också :)

I övrigt börjar ljumsken äntligen bli bättre igen, efter att jag har hittat ett rehabprogram som jag gör 2ggr/dag. Utifrån det så har det även blivit en hel del träning de senaste 2 veckorna, men mest distans eftersom ljumsken har protesterat vid dom högre hastigheterna. Dock så kändes det inget idag då jag bedrev ett intervallpass i skogen (10*400m/45sek vila). Visst tempot låg endast på ca 80sek men det viktigaste är att det känns bättre i ljumsken :)

Annars kan jag säga att min kost (LCHF) börjar ge mer och mer effekt även vid träning. Kan exempelvis springa en halvmara på morgonen i 4.15min/km tempo utan den minsta svacka på vägen(!) Och om ni tänker efter så ligger min procentandel på kolhydrater endast på 10% av hela mitt dagsintag. Haha, hade jag kört ett långpass utan kolhydrater den första dagen, hade jag troligtvis däckat någonstans i skogen xD
Men huvudsaken är att jag mår bra av denna kost, för den gör verkligen susen!

Nä, nu ska jag hjälpa till med middagen. Eller vänta? Jag äter ju inte samma mat som de andra familjemedlemmarna ;P
Ha det gött!



Jag i Österrike! :)

Lyssna!



Är bara villig att hålla med...

Eclipse pågång :)

Tjaba!
Har haft ett uppehåll från bloggningen som ni märker. Men det får man leva med ;)
Nu har jag iallafall ätit LCHF i 11dagar, och sinnet har nog aldrig mått så bra som nu. Hehe, skojja bara, visst har jag varit mer ycklig vid andra tillfällen. Men jag mår verkligen BRA av denna kost. Inga humörsvägningar, inga blodsockerfall, ingen bukfylla, inga jobbiga gaser och inget spannmålsätande! Saknar vekligen inte pastan eller riset eller gröten kan jag säga. Kanske brödet, men o andra sidan kan jag njuta av dom feta maträtterna som jag stoppar i mig. Vad sägs som Creme Fraiche, lax, sidfläsk, bacon, smör, grädde, ost, nötter, grönsaker (ej fet dock), kött i all ära utom korv (inehåller potatismjöl) fet yoghurt, mjölk, ägg, makrill och mycket mer. Gott är det iallafall och bra mår jag :)

Men hur går det med träningen då jag i princip äter 0 kolhydrater?
Självklart ligger jag inte på 0% kolhydrater, eftersom det finns lite i grönsaker, mjölk,yoghurt och nötter. Men det är låååångt ifrån de mängder livsmedelsverket rekommenderar. Jag är villig att ersänna att det går tyngre på de intensiva träningspassen, eftersom kroppen är van att använda sig av kolhydrater vid intensivare belastning. Men kroppen kommer att vänja sig vid denna föda, och när den gör det så kommer "Alex tha man" att rusa förbi skogarna i 3min/km fart ;) Tro mig, genom fettförbränning bildas det ingen mjölksyra!!

Och vikten?
Inga problem med den alls. Har snarare gått ner lite i vikt, trots att mitt kaloriintag ligger högre upp nu!?
Vad kan det bero på? Jo, för att fettrik föda förbränner fett, medans kolhydrtatrik föda stoppar förbränningen!
Det ärnågot som det flesta i samhället har blivit hjärntvättade av. Man tror bara att det handlar om att äta fettsnål kost, samt att stoppa i sig mindre kalorier mot vad man förbrukar. Men då kommer man till det stadiet som kallas svält. Det som händer då är att kroppen sparar på fettdepåerna och man blir istället avmusklad! Japp ni hörde rätt. Så om man vill gå ner i vikt ska man äta fett och lite kolhydrater. För fett triggar igång fettförbränningen medans fettsnål stoppar det.
Jag kan dock säga att jag INTE har förlorat några muskler. Gött ;)

Men nu ska jag se eclipse på bio med min syrra!
Ha det gött!

RSS 2.0