Explosivitet eller uthållighet för barn?

Ska barn i de yngre åren satsa mer på fart och explosivitet, än uthållighet? I nästan alla idrottsböcker från "Idrottens Bokklubb" läser man om hur viktigt det är att barn inte springer långa sträckor för att det kan hämna bentillväxten och att skelettskador kan vli mycket vanliga i de äldre åren. Istället ska man lägga mer fokus på att träna explosiv snabbhet, för att man har som störst effekt att bli snabbare i de yngre åren. När man blir äldre blir muskelfibrerna långsammare, och effekten är inte lika stor om man börjar träna sprint i de äldre åren. Man måste helt enkelt ha haft sprintträning när man var barn.
Mycket av detta verkar väldigt logiskt. Att när man blir äldre är kroppen värdigväxt och är då mer stryktålig för att träna oftare och hårdare. Men vad som ändå är intressant är ju att mängder av barn från östafrika springer till & från skolan varje dag, vilket kan bli en mängd på 5-20km för dessa småttingar. Och detta gör dem minst 5ggr/dag! Och här finns det heller inga stödämpande skor som skonar deras stackars fötter när dem rusar fram anspråktsölst i det röda gruset. Men de verkar inte lida så mycket för det? Se bara hur många östafrikaner (Etiopem, Eritrea, Kenya och Uganda) som är med i VM och OS i allt från 800m till Marathon. Hur kan dem vara så duktiga när de prioriterade uthålligheten i de yngre åren? Skumt.
Jag tror personligen att om man vill nå högt på medel/långdistanslöpning måste man ha en plattform att stå på. Tränar man 80% ren snabbhet i de yngre åren ökar risken för skador dramatiskt eftersom man inte är tillräckligt stryktålig i kroppen. Man går bara sönder. Dessa afrikaner har troligtvis ben av stål eftersom dem har blivit såpass stärkta efter all grundträning under de yngre åren. Då blir snabbhetsträning när de är äldre som "grädde på moset".
Och ni som satsar på sprint får väl ägna er åt eran explosivitet hela livet. Men tänkt då på att stärka er helhetsmässigt med styrketräning. Annars faller ni som dominobrickor på varandra, och skador blir lika många som antalet löpare.
Men jag vet inte, kanske är helt ute och cyklar? Tycker bara det är lite skumma rekomendationer från "Idrottens Bokklubb" att säga att barn ska undvika för långa sträckors löpning, när de framgånsrika afrikanerna gör det...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0