Kroppens viktigaste muskel

Ja du? Vilken är egentligen den viktigaste muskeln? Biceps? eller de berömda magrutorna, som alla stiliga grabbar stolt visar upp så att tjejerna ska falla för deras "Sportlook"? För det är väl så. Är man stor och muskulös, så är man mest vältränad av alla personer? Knappast. Ser man efter genomsnittsåldern på bodybuilders så är det ganska skrämmande att de dör så tidigt, trots deras vältränade kropp. Men tyvärr glömmer ju allt för många personer att använda vår viktigaste muskel. Den som man inte ser utanpå, men som har en avgörande roll på hur vi kommer må i längden, eftersom denna muskel är en faktor till vår uthållighet. Jag talar självklart om hjärtat. Det är den muskeln som pumpar ut blod till alla andra muskler så att de ska få syre och fungera optimalt. Och då räcker det inte med att hålla på och pumpa vikter på 60kg 10reps*3 med 3min vila. Man får en muskulös kropp, men inget stärkande hjärta. För den muskeln måste arbeta aerobt för att få effekt på vår kondition= Hälsa. Att springa 60-400m eller tung styrketräning är ren anaerob träning då syret inte räcker till och därmed bildas mjölksyra i vår kropp. Man tränar därmed inte hjärtat utan musklernas förmåga att tåla mjölksyra. Det är självklart mycket bättre än att inte träna överhuvudtaget såklart.
Men om man vill må bättre i de längre perspektivet måste man utsätta kroppen för det majoriteten i största mån hatar. Dvs konditionsträning där man får anstränga sig under en längre tid. Men så behöver det inte vara. Det räcker med att ligga på 70% av vår maximala puls, så får man effekt på hjärtmuskeln. Tycker ni att det är så förbaskat tråkigt, så träna med en kompis. Löpning, längdåkning och cykling är det mest konditionskrävande idrotterna, men även fotboll, basket, handboll, innebandy etc ger stor effekt på hjärtmusklen. Skillnaden är att belastningen växlar en hel del mellan aerobt och anaerobt arbete, då man ibland är tvungen att ta rusher vilket skapar en del laktat (mjölksyra) för stunden, men är man stark i hjärtmuskeln, så kan den pumpa ut tillräckligt med syre så att musklerna snabbare kan "skölja bort" mjölksyran från musklerna.
Men som jag sa tidigare, vill man leva ett långt och sunt liv, och där man även vill hålla sig ung i kroppen, rekommenderar jag att man tränar mer idrotter som aktiverar hjärtmusklen, än att sitta och lyfta skrot på gymmet. För effekten syns bara på utsidan, och när man går över 55+ så kommer de biffiga musklerna att hänga som säckar på kroppen. Men har du konditionstränat grundligt under dina år, kommer du att hålla dig slimmad och fräsch livet ut. Och man blir också muskulös av konditionsträning. Omfånget är dock inte lika stort. Men valet är ju individen själv. Vilken väg vill han/hon gå? Jag går efter vår viktigaste muskel. Den visar även känslor hos oss :)

Kommentarer
Postat av: Katie

Hjärtat är det bästa vi har <3 Det måste vi vara rädda om <3

2010-06-11 @ 20:48:57
URL: http://tillbakatilllivet.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0